Miten autistisia henkilöitä voidaan auttaa?
Autististen lasten kuntoutus tulisi aloittaa mahdollisimman varhain. Koska autistisen henkilön merkittävimmät ongelmat ovat kommunikointi ja sosiaaliset vuorovaikutusongelmat, voidaan näitä ongelmia lieventää kommunikointi- ja toimintaterapialla sekä pedagogisella kuntoutuksella ja käyttäytymisterapialla.
Kuntoutuksen on oltava intensiivistä ja parhaat tulokset saadaan, kun hänen koko valveillaoloaikansa on kuntouttavaa toimintaa auttaen omaksumaan normaalissa jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taitoja. Kuntoutusta ei ole vain ammattiterapeutin antama kuntoutus, vaan sitä on myös kotona ja päiväkodeissa sekä koulussa suoritettava toiminta - useasti yksinkertaisten jokapäiväisten toimintojen harjoittelu. Tästä syystä lapsen yksilöllinen kuntoutussuunnitelma tulee laatia yhdessä kodin, päivähoidon, koulun ja terveydenhoitohenkilöiden yhteistyönä.
Varhain aloitetulla, oikein suunnitellulla ja toteutetulla kuntoutuksella voidaan merkittävästi parantaa autistisen henkilön mahdollisuuksia aikuisiässä selviytyä itsenäisesti jokapäiväisissä toiminnoissaan. Valitettavan monet nykyisin jo aikuiset autistit ovat jääneet nuoruudessaan ilman tällaista kuntoutusta - heidät on ehkä jo alunperin diagnosoitu väärin kehitysvammaiseksi - ja heidät on sijoitettu kehitysvammalaitokseen, jonne heitä ei välttämättä olisi tarvinnut sijoittaa, jos kuntoutus olisi tehty ajoissa ja oiken.
Artikkelin lähteinä on käytetty Opetushallituksen julkaisua 'Autististen lasten opettaminen', toim. Pirkko Virtanen, Opetushallitus, ISBN 952-13-0907-5; ja Autismi- ja Aspergerliiton webbi-sivuilla julkaistuja tietoja sekä kirjoittajan henkilökohtaisia havaintoja ja kokemuksia autistisista henkilöistä.
Katso myös Autismi- ja Aspergerliitto